2 min read

ViDA-wetsvoorstel: waar staan we nu?

De Europese Commissie introduceerde het wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) voor het eerst in december 2022. In mei 2024 werd een aangepaste versie van het voorstel gepubliceerd. Maar hoe staat het er nu voor met ViDA? In deze blog praten we u bij over de laatste ontwikkelingen en de huidige status.


Het ViDA-wetsvoorstel dat eind 2022 voor het eerst werd gepubliceerd, is ontworpen om de btw-regelgeving binnen de EU aan te passen aan de digitale economie. Met de maatregelen die de Europese Commissie voorstelt, zou het btw-systeem eenvoudiger en eerlijker moeten worden.

ViDA richt zich op drie hoofdgebieden:

  1. Digitale rapportagevereisten (Digital Reporting Requirements, DRRs): Lidstaten moeten e-facturatie en digitale rapportagesystemen invoeren om btw-fraude te bestrijden en de naleving van btw-regels te verbeteren.

  2. Platformen krijgen grotere rol bij inning btw: Er wordt een zogenoemde platformfictie ingesteld voor de kort durende verhuur van accommodaties en personenvervoer. Dit betekent dat online platformen zoals Airbnb en Uber verantwoordelijk zouden worden voor het innen en afdragen van btw.

  3. Enkelvoudige btw-registratie: Dit onderdeel vereenvoudigt de btw-registratie voor bedrijven die grensoverschrijdend binnen de EU opereren, door een enkel loket voor alle btw-gerelateerde zaken aan te bieden.

👉 Wilt u meer weten over het ontstaan van ViDA? Op deze pagina leggen we alles uit over het hoe en waarom van het ViDA-wetsvoorstel.

 

Belangrijkste wijzigingen in de bijgewerkte versie (mei 2024)

In mei 2024 werd een bijgewerkte versie van het ViDA-voorstel gepubliceerd. Deze bevatte enkele significante wijzigingen die voornamelijk gericht zijn op het bieden van meer flexibiliteit aan lidstaten en het verlengen van de implementatiedata. Hier bleek na overleg tussen de verschillende Europese landen behoefte aan te zijn. 

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:

  1. Uitstel van implementatiedata: Veel van de oorspronkelijke deadlines werden uitgesteld. Zo is de invoering van de geachte leverancier-regels verschoven van 1 januari 2025 naar 1 juli 2027. Dit geeft lidstaten en bedrijven meer tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels​

  2. Flexibiliteit voor lidstaten: In de bijgewerkte versie krijgen lidstaten meer ruimte om bepaalde onderdelen van het voorstel al dan niet te implementeren. Dit betreft met name de regels rondom e-facturatie en de verplichting voor platformen om btw te innen en af te dragen.

  3. Aanpassingen voor platformen: De regels voor platformen zijn verder verfijnd. Zo kunnen lidstaten nu kleine en middelgrote ondernemingen (MKB's) uitsluiten van de platformfictie. Daarnaast is de maximale huurperiode voor korte-termijnverhuur, die onder de btw-verplichting valt, teruggebracht van 45 naar 30 dagen​

Huidige status van ViDA

Op 21 juni 2024 slaagden de lidstaten er tijdens de ECOFIN-bijeenkomst opnieuw niet in om tot een consensus te komen over het ViDA-voorstel. Dit is met name te wijten aan de bezwaren van enkele lidstaten, die ondanks de aangebrachte wijzigingen nog steeds niet tevreden zijn met het voorstel​. Zo heeft Estland haar veto uitgesproken omdat de bestuurders van het land bang zijn dat de nieuwe regels zorgen voor grotere administratieve lasten voor bedrijven, vooral voor het mkb. 

In het najaar van 2024 staat de volgende ECOFIN-bijeenkomst gepland, waar de 27 lidstaten zich opnieuw gezamenlijk zullen buigen over ViDA. 

 

Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.