Je bent hier: Oplossingen / Compliance / E-invoicing compliance / België

E-invoicing compliance België


Let op: voor de meest actuele stand van zaken, raadpleeg de website van de Europese Commissie. De Belgische Ministerraad heeft nieuwe tijdslijnen vrijgegeven voor de invoering van de landelijke verplichting tot e-facturering. De vorige tijdslijnen, die gepland waren om in juli 2024 van start te gaan, zijn niet langer geldig.

Verplichting E-facturatie

00

dagen

00

uren

00

minuten

00

seconden

Tijdslijn

De bijgewerkte tijdslijnen zullen van start gaan in januari 2026 zonder een geleidelijke uitrol. Dit betekent dat wanneer de verplichting van kracht wordt, alle betrokken belastingplichtigen elektronisch facturen moeten uitgeven, uitwisselen en ontvangen.

Model

In eerste instantie zal België alleen het Interoperabiliteitsmodel implementeren, wat betekent dat alle facturen elektronisch moeten worden uitgewisseld, maar er zal geen realtime communicatie met de belastingdienst (DRR) zijn. Uiteindelijk voorzien we dat het model wordt opgewaardeerd naar het Decentrale CTC- en Uitwisselingsmodel (DCTCE), waarbij het centrale platform factuurgegevenssubsetten verzamelt volgens de ViDA-specificaties.

Technisch kader

België heeft plannen om het Peppol-framework, dat veel wordt gebruikt voor B2G e-facturering, de standaard te maken die alle belastingplichtigen moeten ondersteunen. Op basis van wederzijdse overeenstemming kunnen de partijen andere frameworks of standaarden overeenkomen, mits voldaan wordt aan de Europese norm.

Om de overgang te vergemakkelijken, biedt België alle bedrijven de mogelijkheid om e-facturen te ontvangen via een oplossing genaamd "Hermes". Dit is een eenvoudige oplossing die Peppol BIS-facturen via het Peppol Network kan ontvangen en deze kan omzetten in PDF's die verder aan het bedrijf worden verzonden via e-mail. Afgezien van het feit dat Hermes zeer eenvoudig is, zal het binnen enkele jaren worden stopgezet. Alle bedrijven worden daarom aangemoedigd om vandaag al op zoek te gaan naar een voorkeursdienstverlener (voor het uitgeven en uitwisselen van e-facturen).

CONTACT

Aan de slag met E-facturatie?

 

Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden van 4Exchange te bespreken of een demo te krijgen.