Je bent hier: Document Automation / Compliance / E-invoicing compliance / Italy

E-facturatie compliance Italy


Let op: voor de meest actuele stand van zaken, raadpleeg de website van de Europese Commissie.

Aangezien Italië het eerste land in Europa was dat landelijk B2B e-facturering heeft geïmplementeerd, hebben de autoriteiten voortdurend toezicht gehouden en de CTC-modellen verbeterd om belastingontduiking te bestrijden.

Vanaf 1 juli 2022 zijn de volgende belastingbetalers verplicht om te voldoen aan de Italiaanse e-factureringsverplichting via het SDI-platform:

Belastingbetalers binnen het forfaitaire regime (regime forfettario)

Amateursportverenigingen en entiteiten uit de derde sector met een omzet tot EUR 65.000

De entiteiten die nog steeds zijn vrijgesteld van deze verplichting zijn micro-ondernemingen met jaarlijkse inkomsten of tarieven tot EUR 25.000, maar zij zullen vanaf 1 januari 2024 worden verplicht om e-facturen uit te geven en te verwerken.

De nieuwe belastingbetalers die onder deze verplichting vallen, mogen e-facturen uitgeven binnen de volgende maand na de transactiedatum, zonder boetes te krijgen. De overgangsperiode geldt van 1 juli 2022 tot 30 september 2022. Dit geeft de nieuwe belastingbetalers meer tijd om zich aan te passen aan de algemene regel voor elektronische facturen, die moeten worden uitgegeven binnen 12 dagen na de transactiedatum.

Deze ontwikkelingen zijn aangekondigd in het ontwerp Decreto Legge PNRR 2 - Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza (beschikbaar in het Italiaans).

CONTACT

Aan de slag met E-facturatie?

 

Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden van 4Exchange te bespreken of een demo te krijgen.