Object Character Recognition (OCR)


Digitale afbeeldingen omzetten naar databestanden.


Neem Contact Op of  Download whitepaper E-facturatie

Wat is OCR


Optical character recognition (OCR), of optische tekstherkenning, is een technologie die verschillende soorten documenten, zoals gescande papieren documenten, PDF's of afbeeldingen die zijn vastgelegd met een digitale camera, omzet in bewerkbare en doorzoekbare gegevens. OCR speelt een cruciale rol bij het digitaliseren van informatie en het automatiseren van documentverwerkingsworkflows.

OCR is ontworpen om tekst te herkennen en te extraheren uit afbeeldingen of documenten, waardoor deze wordt omgezet in machinaal leesbare tekst. Deze technologie wordt veel gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen om efficiëntie, nauwkeurigheid en toegankelijkheid bij het verwerken van documenten te verbeteren.

Hoe OCR Werkt

 1. Beeldverwerving: Het OCR-proces begint met het verkrijgen van een afbeelding, meestal verkregen door scannen of het maken van een foto.

 2. Voorverwerking: Afbeeldingen kunnen een voorverwerkingsfase ondergaan om de kwaliteit te verbeteren. Dit kan taken omvatten zoals ruisvermindering, contrastaanpassing en het rechtzetten van de afbeelding.

 3. Tekstdetectie: OCR-algoritmen identificeren en lokaliseren tekstgebieden binnen de afbeelding. Deze stap is cruciaal om de gebieden te isoleren die moeten worden omgezet in machinaal leesbare tekst.

 4. Tekstherkenning: De herkende tekst ondergaat tekensherkenning, waarbij afzonderlijke letters of symbolen worden geïdentificeerd. Moderne OCR-systemen maken gebruik van geavanceerde machine learning-technieken, waaronder neurale netwerken, voor nauwkeurige tekensherkenning.

 5. Tekstextractie: De herkende tekens worden vervolgens samengevoegd tot woorden, zinnen en alinea's, wat de geëxtraheerde tekst vormt.

 6. Uitvoer: De uiteindelijke uitvoer is een machinaal leesbare versie van het oorspronkelijke document, die kan worden bewerkt, doorzocht of verder verwerkt.

Toepassingen van OCR

 1. Digitalisering van Documenten: OCR wordt veel gebruikt om gedrukte of handgeschreven documenten om te zetten in digitale formaten, waardoor eenvoudigere opslag, ophalen en delen mogelijk is.
 2. Automatisering van Gegevensinvoer: OCR automatiseert gegevensinvoer door informatie uit facturen, formulieren en bonnen te extraheren, waardoor handmatige gegevensinvoerinspanningen worden verminderd.
 3. Toegankelijkheid: OCR helpt gedrukte of handgeschreven tekst toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen door deze om te zetten in spraak of leesbare tekst.
 4. Tekstzoekopdracht en Analyse: OCR maakt volledige tekstzoekmogelijkheden in digitale documenten mogelijk, waardoor het eenvoudiger wordt om specifieke informatie te vinden.
 5. Mobiele Toepassingen: OCR is geïntegreerd in mobiele apps voor taken zoals het scannen van visitekaartjes, het vertalen van tekst en het extraheren van informatie uit afbeeldingen.
 6. Bankwezen en Financiën: In de financiële sector wordt OCR gebruikt voor de verwerking van cheques, facturen en andere financiële documenten, waardoor nauwkeurigheid en efficiëntie worden verbeterd.

Uitdagingen en Overwegingen

 1. Nauwkeurigheid: Hoewel OCR-technologie aanzienlijk is gevorderd, kan nauwkeurigheid nog steeds worden beïnvloed door factoren zoals beeldkwaliteit, variaties in lettertypen en taalcomplexiteit.

 2. Indelingsvariaties: Documenten met complexe lay-outs, ongebruikelijke lettertypen of variabele tekstoriëntaties kunnen uitdagingen vormen voor de nauwkeurigheid van OCR.

 3. Ondersteuning voor Meerdere Talen: OCR-systemen kunnen verschillen in hun vermogen om tekst in meerdere talen te herkennen en te verwerken.

 4. Herkenning van Handschrift: Het herkennen van handgeschreven tekst brengt extra uitdagingen met zich mee en vereist mogelijk gespecialiseerde OCR-oplossingen.

Nadelen van OCR


De voordelen van OCR zijn in licht van handmatig invoeren. Maar OCR-systemen zijn gevoelig voor fouten, vooral bij het omgaan met slechte kwaliteit afbeeldingen, vage lettertypen, of vervormde tekst. Dit kan resulteren in onnauwkeurige herkenning van tekens. Wanneer het gaat om het omzetten van complexe documenten met diverse opmaak en structuur, kan OCR moeite hebben om de juiste volgorde van tekst, afbeeldingen en tabellen te behouden. Daarnaast is OCR afhankelijk van de gedefinieerde templates. Wijzigingen moeten continu onderhouden worden.

Deze problemen worden overkomen door e-facturatie.

Conclusie


Optische Tekstherkenning is een transformerende technologie die een cruciale rol speelt in de digitalisering van informatie. De toepassingen ervan bestrijken verschillende sectoren en bieden efficiëntie, toegankelijkheid en verbeterd gegevensbeheer. Naarmate de OCR-technologie blijft evolueren, zal deze naar verwachting een steeds integralere rol spelen in onze digitale toekomst.

CONTACT

Behoefte aan grip op ontvangen en te versturen documenten?

 

Neem vandaag nog contact met ons op om het stappenplan voor onboarding van leveranciers te bespreken en / of de mogelijkheden van het 4Exchange platform verder te verkennen.

Neem Contact Op of  Download whitepaper E-facturatie