Mercurius: Het Belgische e-facturatieplatform


Bent u leverancier van de Belgische overheid? Dan is de term Mercurius misschien al eens voorbijgekomen. Wat is het en wat moet u ermee?


Neem Contact Op of  Download whitepaper E-facturatie

Wat is Mercurius?


Mercurius is het softwareplatform dat Belgische overheidsdiensten in staat stelt e-facturen en andere documenten in UBL-formaat te ontvangen, verwerken en versturen.

Mercurius fungeert als een centrale hub voor alle entiteiten uit de overheidssector, waar inkomende Peppol-mailberichten worden ontvangen en uitgaande berichten correct op het Peppol-netwerk worden geplaatst.

Het doel van Mercurius is om elektronische facturatie te ondersteunen voor alle overheidsinstanties in België, inclusief federale, Vlaamse, regionale en lokale diensten. Het platform zorgt ervoor dat alle e-facturen van leveranciers bij de juiste overheidsdiensten terechtkomen.

Hoe kunt u facturen sturen via Mercurius?


Aansluiten op het Mercurius Access Point vereist samenwerking met erkende Peppol Access Point Providers, die bedrijven helpen bij het opzetten van hun e-facturatie-infrastructuur. Door zich aan te sluiten op het Peppol-netwerk kunnen bedrijven eenvoudig elektronische facturen verzenden naar alle overheidsinstanties die Peppol ondersteunen, evenals naar andere bedrijven die gebruik maken van hetzelfde netwerk.

Het proces van verzending en verwerking van een B2G e-factuur verloopt als volgt:
  • Verzending door leverancier: De leverancier stuurt zijn e-factuur naar de overheidsentiteit via de Peppol-transportinfrastructuur.
  • Ontvangst door Mercurius: Mercurius ontvangt de e-factuur namens de overheidsentiteit en plaatst deze bij de ‘inkomende zendingen’ van de desbetreffende entiteit.
  • Ophalen en verwerken door Overheidsentiteit: De overheidsentiteit haalt haar e-facturen op en verwerkt deze.
  • Antwoord voorbereiden en verzenden: De overheidsentiteit stuurt een antwoord naar Mercurius, dat vervolgens naar de leverancier wordt gestuurd via het Peppol-netwerk, e-mail of een portaalsite.

 

Afbeelding1


Voordelen van het Mercurius-Portaal

Het Mercurius-portaal biedt verschillende voordelen:

  • Uniforme Toegang tot Overheidsentiteiten: Alle bedrijven kunnen op dezelfde manier alle overheidsinstanties bereiken.
  • Transparantie: Verzenders en ontvangers hebben dezelfde informatie over de ontvangst en verwerking van e-facturen, wat zorgt voor extra transparantie.
  • Snellere Betaling: Dankzij geautomatiseerde verwerking worden leveranciers sneller betaald. Het Mercurius-portaal biedt een betrouwbare manier om de verzending en verwerking van e-facturen aan alle overheidsinstanties op te volgen.

CONTACT

Aan de slag met E-facturatie?

 

Geef de digitale transformatie binnen jullie organisatie een flinke boost. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden van 4Exchange te bespreken of een demo te krijgen.

Neem Contact Op of  Download whitepaper E-facturatie