1 min read

Duitse Federale Raad keurt verplichte e-facturering goed

Op 22 maart 2024 heeft de Duitse Federale Raad groen licht gegeven voor de Wet op Groeikansen. Dit markeert een significante verschuiving in factureringspraktijken binnen Duitsland. De wet legt namelijk een uitgebreid tijdschema vast voor de invoering van elektronische facturering (e-invoicing), met strenge verplichtingen die het financiële transactielandschap hervormen.

 

Onder de nieuwe wet worden bedrijven die in Duitsland actief zijn verplicht om over te stappen op e-facturatie. Deze verplichting wordt gefaseerd uitgerold. Tegen januari 2025 moeten bedrijven die betrokken zijn bij B2B-transacties ervoor zorgen dat alle facturen elektronisch worden ontvangen, in overeenstemming met de EN16931-standaard.

Opmerkelijk is dat er een uitzondering geldt voor facturen van minder dan 250 euro en voor bepaalde tickettransacties.

Facturen gericht op consumenten blijven onaangetast door deze regelgeving.

Overgangsperiode 2025-2026

De overgangsperiode loopt van 1 januari 2025 tot 31 december 2026. In deze periode mogen papieren facturen en e-facturen die niet voldoen aan EN16931 nog wel uitgewisseld geworden. Desalniettemin wordt de traditionele voorkeur voor papieren facturen afgeschaft.

Dit betekent dat  ontvangers niet langer expliciete toestemming nodig hebben voor het ontvangen van conforme e-facturen. Tijdens deze fase moeten ontvangers in plaats daarvan expliciet akkoord gaan met afwijkingen van de e-factureringsverplichtingen, met name voor alternatieve elektronische formaten zoals PDF-documenten.

B2B e-facturatie vanaf 2028 volledig verplicht

Bedrijven met een omzet van minder dan 800.000 euro per jaar krijgen nog een jaar extra de tijd voor de overgang. Voor deze kleinbedrijven duurt de overgangsperiode tot 31 december 2027.

Ook voor bestaande Electronic Data Interchange (EDI) -verbindingen met niet-conforme e-factuurformaten geldt een overgangsperiode tot 31 december 2027 om zich aan te passen aan de nieuwe voorschriften.

Vanaf 1 januari 2028 wordt e-facturering verplicht voor alle Duitse B2B-transacties. Onze Ooster-buren zetten hiermee een definitieve stap naar het moderniseren van financiële operaties en het verbeteren van de efficiëntie binnen het zakelijke ecosysteem. Dit mandaat onderstreept de inzet van de overheid om de digitale transformatie te omarmen en een gestroomlijndere en transparantere factureringsprocedure te bevorderen.


Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Anoek
van der Riet

Contentspecialist

Anoek schrijft dagelijks over purchase to pay, order to cash en Robotic Process Automation. Ze duikt graag in onderwerpen als e-facturatie, werkkapitaal en hyperautomation.

De VS en de EU verkennen grensoverschrijdende e-facturering

De VS en de EU verkennen grensoverschrijdende e-facturering

Op 4 en 5 april 2024 vond de zesde ministeriële vergadering van de Raad voor Handel en Technologie plaats tussen EU- en VS-vertegenwoordigers. Het...

Read More
B2B e-facturatie in Polen verplicht vanaf 2026

B2B e-facturatie in Polen verplicht vanaf 2026

Het Poolse Ministerie van Financiën heeft bevestigd dat vanaf begin 2026 verplichte KSeF e-facturatie zal worden gelanceerd:

Read More
Het Belgische Parlement keurt de verplichte invoering van B2B e-facturering goed

Het Belgische Parlement keurt de verplichte invoering van B2B e-facturering goed

Het Belgische Parlement heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat is opgesteld door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de invoering van...

Read More