4 min read

E-facturatie: De toekomst van facturering

DI_pijl_3

 


Volg ons en mis geen enkele video!

Key learnings

  • E-facturatie is de toekomst van facturering en wordt steeds meer de norm.
  • E-facturen zijn ideaal voor automatische verwerking, wat tijd en energie bespaart.
  • Een e-factuur bevat meer informatie dan een normale factuur, wat het verwerkingsproces vergemakkelijkt.
  • Begin nu met e-facturatie om de voordelen te plukken en om aan de eisen van de overheid te voldoen.

In de wereld van technologie en digitalisering is er een nieuwe trend die de manier van factureren verandert: E-facturatie, of elektronische facturering. Maar wat is een e-factuur precies en waarom zou je het moeten gebruiken? Laten we dat samen ontdekken.

Wat is een e-factuur?

Een e-factuur, of elektronische factuur, onderscheidt zich van traditionele papieren facturen doordat deze in digitale vorm wordt verstuurd en verwerkt. De trend naar e-facturatie groeit in het bedrijfsleven, mede door de efficiëntie en snelheid die het biedt. Hoewel de verzending van facturen in PDF-formaat via e-mail vaak voorkomt, voldoet dit niet aan de standaarden van een echte e-factuur. Een e-factuur gaat namelijk een stap verder: het is een gestructureerde uitwisseling van gegevens tussen leverancier en klant. Dit proces omvat niet alleen het versturen van een document, maar ook het automatisch integreren van de factuurgegevens in het financiële systeem van de ontvanger, wat de nauwkeurigheid verbetert en administratieve lasten vermindert.

Voor een effectieve implementatie van e-facturatie binnen een organisatie is het essentieel om overeenstemming te bereiken over het gebruikte bestandsformaat. XML is hierbij een veelgebruikte standaard vanwege de flexibiliteit en de mogelijkheid om complexe informatie gestructureerd weer te geven. Het adopteren van e-facturatie kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen, verhoogde transparantie en een snellere verwerking van betalingen. Bovendien kan het de relatie met leveranciers versterken door een gestroomlijnde en foutloze communicatie. Voor een CFO is het daarom cruciaal om de overstap naar e-facturatie strategisch te overwegen en te integreren in de bredere digitale transformatiestrategie van de organisatie.

Waarom is e-facturatie de toekomst?

Elektronische facturatie, of e-facturatie, is een cruciaal element in de moderne bedrijfsvoering. In een tijdperk waarin digitale transformatie centraal staat, biedt e-facturatie een efficiënte, kosteneffectieve en duurzame oplossing voor factuurbeheer. Het stelt organisaties in staat om hun processen te stroomlijnen, de nauwkeurigheid te verhogen en de doorlooptijden van betalingen te verkorten. Dit is essentieel in een concurrerende zakelijke omgeving waarin optimalisatie van cashflow en werkkapitaal van cruciaal belang is.

De grootste kracht van e-facturatie ligt in de mogelijkheid tot automatisering. Door facturen elektronisch te verwerken, kunnen bedrijven aanzienlijke besparingen realiseren in tijd en arbeid. E-facturen zijn gemakkelijk te integreren met bestaande ERP-systemen, wat betekent dat ze automatisch kunnen worden gematcht met inkooporders en goederenontvangstbewijzen. Dit vermindert de kans op fouten en versnelt het goedkeuringsproces. Voor een CFO zoals uzelf, biedt dit het voordeel van betere controle en zichtbaarheid over uitgaven, evenals verbeterde naleving van wet- en regelgeving. 

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgevingen zoals ViDA (Value-Added Information in Digital Administration) en Continuous Transaction Control (CTC) zijn namelijk ook van belang als het gaat om de toekomst van e-facturatie. ViDA is gericht op het verbeteren van digitale processen in bedrijfsadministratie en legt de nadruk op het toevoegen van waarde door digitalisatie. Dit kan bijvoorbeeld de integratie van e-facturatie in bredere bedrijfssystemen zijn, wat leidt tot betere data-analyse en besluitvorming.

Continuous Transaction Control

Continuous Transaction Control, aan de andere kant, is een benadering waarbij transacties (zoals facturen) bijna real-time worden gerapporteerd of gecontroleerd door belastingautoriteiten. Dit heeft een grote impact op de wijze waarop bedrijven hun financiële transacties rapporteren en beheren. Door e-facturatie te implementeren, kan uw organisatie gemakkelijker voldoen aan deze regelgeving, omdat het proces van vastleggen, indienen en archiveren van transacties aanzienlijk wordt vereenvoudigd en geautomatiseerd.

Peppol

Daarnaast spelen de opkomst van transactienetwerken zoals Peppol (Pan-European Public Procurement Online) een sleutelrol in de toekomst van e-facturatie. Peppol is een internationaal netwerk voor de uitwisseling van e-documenten zoals e-facturen, wat zorgt voor gestandaardiseerde communicatie tussen verschillende systemen en landen. Voor grote organisaties, zoals die van u, betekent dit een vereenvoudiging van grensoverschrijdende transacties en een verhoogde compatibiliteit met internationale partners. Het gebruik van Peppol garandeert naleving van lokale en internationale standaarden en zorgt voor een veilige en efficiënte uitwisseling van documenten. Dit netwerk speelt een cruciale rol in het verminderen van administratieve lasten en het faciliteren van snellere betalingen.

De combinatie van de opkomst van dergelijke netwerken en regelgevingen toont aan dat de overstap naar e-facturatie niet alleen een keuze is voor efficiëntie, maar ook een noodzakelijke stap om te voldoen aan de evoluerende internationale standaarden en wettelijke vereisten. 

De voordelen van e-facturatie

De voordelen van e-facturatie zijn talrijk, vooral voor grote organisaties zoals die van u. Het meest evidente voordeel is de aanzienlijke tijds- en energiebesparing. Met e-facturatie hoeft u niet langer handmatig te controleren of de software alle gegevens correct heeft omgezet van PDF naar data. XML-technologie faciliteert deze conversie automatisch, waardoor fouten door handmatige invoer aanzienlijk worden verminderd. Dit leidt tot minder controlewerk voor uw medewerkers, waardoor zij zich kunnen richten op taken die meer waarde toevoegen aan de organisatie. Deze efficiëntieverbetering is cruciaal in het huidige bedrijfsklimaat waarin het optimaliseren van middelen en het verhogen van de productiviteit van het personeel centraal staan.

Bovendien biedt een e-factuur veel meer dan alleen een digitale versie van een papieren factuur. E-facturen bevatten gedetailleerde data in een gestructureerd formaat, wat een rijke bron van informatie oplevert voor uw financiële analyses. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om de factuur te controleren en te verwerken, maar biedt ook mogelijkheden voor betere uitgavenanalyse, nauwkeurigere budgettering en verbeterde naleving van regelgeving. Door de integratie van e-facturatie in uw financiële systemen kan uw organisatie niet alleen kosten besparen, maar ook waardevolle inzichten verkrijgen die strategische besluitvorming ondersteunen. In een tijd waarin financiële transparantie en compliance steeds belangrijker worden, biedt e-facturatie een essentieel hulpmiddel om aan deze eisen te voldoen.

Start nu met e-facturatie

E-facturatie is de toekomst, en het is belangrijk om nu al te beginnen. Niet alleen de overheid eist het, maar er zijn ook veel voordelen voor bedrijven. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met e-facturatie!

 

Jeroen_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Jeroen
Rozeboom

Digital transformation specialist

Digital transformation specialist Jeroen is een kennisexpert als het gaat om elektronische documentuitwisseling. Van e-facturatie, documentvalidatie en continous transaction control, Jeroen heeft een antwoord of advies.