4 min read

Waarom elektronisch factureren goed is voor uw klantrelaties

DI_pijl_3

 


Volg ons en mis geen enkele video!

Belangrijkste Take-aways

  • Elektronisch factureren kan als een klantenbinder werken, ondanks de noodzakelijke IT-inspanningen en coördinatie.
  • Potentiële concurrenten moeten investeren om op hetzelfde niveau te komen als organisaties die elektronisch factureren.
  • Door te voldoen aan de elektronische wensen van uw klanten, kunt u een duurzamere klant-leverancierrelatie creëren.
  • Het initiële maatwerk en de inspanningen kunnen worden verlicht door gebruik te maken van een serviceprovider of makelaar.

Elektronisch factureren: een eenvoudige handeling die een significant effect kan hebben op klantenbinding. Dit is een thema dat vaak naar voren komt in discussies met bedrijven die facturen verzenden.

De uitdagingen van elektronisch factureren

Veel bedrijven vinden het idee om over te stappen op elektronisch factureren intimiderend. Ze zijn zich ervan bewust dat er veel IT-middelen bij betrokken kunnen zijn en dat dit afhankelijk is van de specifieke behoeften van de klant. De verwachte complexiteit van deze onderneming kan sommige bedrijven doen besluiten om bij het vertrouwde te blijven en PDF-facturen te blijven verzenden, die moeiteloos door de meeste ERP- en boekhoudsystemen worden verwerkt. Deze voorzichtigheid is vaak geworteld in de perceptie dat de overstap naar een volledig digitaal systeem een uitgebreide revisie van bestaande processen en systemen zou vereisen.

Ook de bezorgdheid over de beveiliging van gegevens en de naleving van regelgeving speelt een belangrijke rol in de terughoudendheid van bedrijven om over te schakelen op elektronisch factureren. De bescherming van klantgegevens en het waarborgen dat alle transacties voldoen aan de lokale en internationale standaarden voor gegevensbescherming voegen extra lagen van complexiteit toe. Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om niet alleen technologische, maar ook juridische expertise in te zetten om een soepele en conforme overgang te garanderen. 

Het voordeel voor de klant bij elektronisch factureren

Wat we echter niet moeten vergeten, is de meerwaarde voor de klant. Voor een klant die zijn factuur automatisch wil afstemmen met zijn bestelling, is een pdf niet genoeg. Elektronisch factureren zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de wijze waarop klanten hun financiële transacties beheren en integreren met hun interne processen. Het stelt klanten in staat om facturen direct te ontvangen en te verwerken in hun eigen systemen, waardoor de noodzaak voor handmatige data-invoer aanzienlijk wordt verminderd of zelfs geëlimineerd. Dit leidt niet alleen tot een hogere efficiëntie, maar ook tot minder fouten in het verwerkingsproces.

Elektronisch factureren biedt ook de mogelijkheid voor automatische reconciliatie met inkooporders en contracten, wat een directe afstemming met vooraf overeengekomen voorwaarden en prijzen faciliteert. Deze vorm van facturering maakt ook realtime tracking van betalingsstatus en factuurgeschiedenis mogelijk, waardoor klanten beter in staat zijn hun cashflow en uitgaven te beheren.

Een ander voordeel is dat door de gestandaardiseerde formaten van elektronische facturen, zoals XML en UBL, gegevens gemakkelijker worden uitgewisseld tussen verschillende systemen en platformen, wat de interoperabiliteit tussen zakelijke partners verbetert. Deze verbeterde interoperabiliteit en de snellere verwerkingstijd van facturen kunnen de klanttevredenheid significant verhogen, waardoor de basis wordt gelegd voor een sterkere, langdurige zakelijke relatie.

Een wellicht voor de hand liggend, maar absoluut belangrijk, voordeel voor de klant is de verbeterde toegankelijkheid en organisatie van facturen. Elektronisch factureren maakt het voor klanten mogelijk om hun facturen op een centrale, digitale locatie op te slaan, waardoor het zoeken naar en terugvinden van facturen aanzienlijk wordt vereenvoudigd. Dit is vooral handig voor audits, financiële planning en budgettering. Het stelt bedrijven en individuen ook in staat om snel toegang te krijgen tot hun facturatiegeschiedenis, zonder door fysieke archieven te hoeven graven. De verbeterde toegankelijkheid en het gestroomlijnde beheer van financiële documenten via elektronisch factureren kunnen aanzienlijk bijdragen aan een betere financiële transparantie en controle. Deze voordelen dragen niet alleen bij aan operationele efficiëntie, maar versterken ook het vertrouwen en de tevredenheid van klanten, waardoor de basis wordt gelegd voor sterke, duurzame zakelijke relaties.

Het effect op klantbinding

Door in te spelen op de elektronische facturatiebehoeften van uw klanten, versterkt u niet alleen de directe band met hen, maar positioneert u uw bedrijf ook als een voorloper in technologische adoptie en klantgerichtheid. Dit heeft als bijkomend voordeel dat concurrenten die nog op traditionele methodes vertrouwen, genoodzaakt zijn om te investeren in hun eigen processen om niet achter te blijven. Deze voorsprong in serviceverlening kan een beslissende factor zijn voor klanten bij het kiezen voor uw diensten of producten, aangezien het een duidelijke boodschap uitzendt over uw bereidheid om te innoveren en tegemoet te komen aan hun behoeften. Dit kan leiden tot een sterker vertrouwen van klanten in uw merk, waardoor de kans op herhaalzaken en lange-termijnrelaties toeneemt.

Bovendien, door de overstap naar elektronisch factureren, biedt u uw klanten niet alleen een efficiëntere en foutloze manier van werken, maar u opent ook de deur naar nieuwe mogelijkheden voor data-analyse en gepersonaliseerde dienstverlening. Klanten waarderen bedrijven die proactief hun operationele uitdagingen begrijpen en oplossingen bieden die verder gaan dan de basisverwachtingen.

Het belang van een serviceprovider

Het inschakelen van een gespecialiseerde serviceprovider voor elektronisch factureren is een strategische zet die de transitie niet alleen vereenvoudigt, maar ook verrijkt met expertise en geavanceerde technologie. Deze providers brengen een schat aan kennis en ervaring mee die cruciaal is om de overgang soepel en conform de laatste regelgeving te laten verlopen. Bovendien bieden ze vaak op maat gemaakte oplossingen die naadloos integreren met bestaande systemen binnen een organisatie, waardoor de behoefte aan ingrijpende aanpassingen minimaliseert. Hun rol als tussenpersoon kan ook fungeren als een brug tussen verschillende handelspartners, waardoor de interoperabiliteit en uitwisseling van financiële documenten tussen verschillende systemen en sectoren wordt vergemakkelijkt.

Daarnaast kan de expertise van serviceproviders op het gebied van gegevensbeveiliging en compliance niet onderschat worden. Zij zorgen ervoor dat alle elektronische facturatietransacties voldoen aan zowel lokale als internationale standaarden, wat bedrijven helpt bij het navigeren door het complexe landschap van regelgeving rondom digitale transacties. Het gebruik van een serviceprovider kan ook nieuwe mogelijkheden bieden voor bedrijven om hun dienstverlening te verbeteren. Denk hierbij aan geavanceerde analytics en inzichten die voortkomen uit de gegevensverzameling tijdens het facturatieproces, waardoor bedrijven hun aanbod verder kunnen personaliseren en optimaliseren voor hun klanten. Dit draagt bij aan een verhoogde klanttevredenheid en -loyaliteit, en versterkt de positie van een bedrijf als een vooruitstrevende speler in de markt.

Versterk klantrelaties met elektronisch factureren

Elektronisch factureren versterkt klantrelaties door de efficiëntie en nauwkeurigheid van financiële transacties te verhogen, en tegemoet te komen aan de behoeften van klanten voor snelle, veilige en gemakkelijk te integreren betalingsprocessen. Het biedt klanten de mogelijkheid voor automatische afstemming met hun bestellingen, realtime inzicht in betalingsstatus en vereenvoudigde toegang tot facturen, wat bijdraagt aan een betere financiële transparantie en controle. Dit verbetert niet alleen de operationele efficiëntie, maar vermindert fouten en verhoogt klanttevredenheid en -vertrouwen. Door de adoptie van elektronisch factureren positioneren bedrijven zich als voorlopers in technologische innovatie en klantgerichtheid, wat cruciaal is voor het opbouwen van sterke, duurzame zakelijke relaties.

 

Jeroen_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Jeroen
Rozeboom

Digital transformation specialist

Digital transformation specialist Jeroen is een kennisexpert als het gaat om elektronische documentuitwisseling. Van e-facturatie, documentvalidatie en continous transaction control, Jeroen heeft een antwoord of advies.