4 min read

Waarom zelf doen niet werkt: De kracht van brokers in elektronische communicatie

DI_pijl_3

 


Volg ons en mis geen enkele video!

Belangrijkste take-aways

  • Verschillende format eisen: Bedrijven stuiten op diverse bestandsformat eisen zoals UBL, IDOC, en HRXML, afhankelijk van de sector en software van de partij waarmee wordt samengewerkt.

  • Conversie noodzakelijk: De ontvangen documenten moeten vaak getransformeerd worden naar een formaat dat compatibel is met de eigen verwerkingssoftware.

  • Onderhoud van formaten: Bestandsformaten veranderen regelmatig, wat continue aanpassing en onderhoud eist.

  • Distributiemethoden variëren: Er zijn diverse manieren van distributie waaronder SFTP en webservices die onderling compatibel moeten zijn.

  • Internationale complexiteit: Elk land heeft andere wetten en eisen voor elektronisch verkeer, zoals e-facturatie, wat een uitdaging vormt bij internationalisering.

Elektronisch communiceren met leveranciers, klanten en de overheid is tegenwoordig essentieel voor bedrijven. Het zelf inrichten en beheren van elektronisch berichtenverkeer klinkt als een haalbare kaart maar brengt veel hoofdbrekens en werk met zich mee. Bedrijven zien zich geconfronteerd met een lappendeken van eisen, formaten en distributiemethoden. Dit artikel duikt in de complexiteit van digitaal berichtenverkeer en de rol van een broker hierin.

Elektronisch berichten versturen: Een technische uitdaging

Elektronisch berichten versturen vormt een technische uitdaging die niet licht moet worden opgevat, vooral niet voor financieel professionals die streven naar efficiëntie en nauwkeurigheid in hun processen. Naast de initiële financiële investeringen vereist het ook een diepgaand begrip van de verschillende bestandsformaten die in de financiële wereld worden gebruikt. Elke partij waarmee wordt samengewerkt, hanteert mogelijk een ander bestandsformaat, zoals UBL voor overheidsinstellingen of HRXML voor de uitzendbranche. 

Het is cruciaal dat jouw systemen niet alleen in staat zijn om deze formaten te begrijpen, maar ook om ze naadloos te integreren in de bestaande infrastructuur. De complexiteit neemt toe wanneer we kijken naar compliance-vereisten, zoals e-facturatievoorschriften die specifieke technische specificaties opleggen voor elektronische facturatie tussen bedrijven en overheden. Het implementeren van een dergelijk systeem vereist niet alleen technologische bekwaamheid, maar ook diepgaande kennis van de geldende regelgeving binnen de verschillende sectoren.

Een broker voor het beheren en onderhouden van elektronisch berichtenverkeer

Als financieel professional is het begrijpen van de technische aspecten van elektronisch berichtenverkeer cruciaal, maar het beheren ervan kan een enorme uitdaging zijn. Je moet niet alleen rekening houden met verschillende bestandsformaten, maar ook met de voortdurende veranderingen daarin en de specifieke vereisten van elk land waar je zaken mee doet. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid tijd en middelen vergen, die je liever zou besteden aan het optimaliseren van financiële processen en het genereren van groei voor je organisatie.

Een broker biedt hierin een waardevolle oplossing. Door een broker in te schakelen, geef je de verantwoordelijkheid voor het beheren en onderhouden van elektronisch berichtenverkeer uit handen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het omzetten van bestandsformaten of het voldoen aan complexe regelgeving. Dit betekent niet alleen een aanzienlijke verlichting van je werklast, maar ook gemoedsrust, wetende dat je berichtenverkeer in goede handen is.

Daarnaast biedt een broker flexibiliteit in het aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw organisatie en die van je klanten en leveranciers. Of het nu gaat om het integreren van nieuwe systemen, het aanpassen aan veranderende regelgeving of het ondersteunen van groeistrategieën, een broker kan snel en efficiënt reageren, waardoor je organisatie wendbaar blijft in een snel veranderende zakelijke omgeving.

Kortom, hoewel het beheren van elektronisch berichtenverkeer een complexe taak kan zijn, biedt het inschakelen van een broker aanzienlijke voordelen voor financieel professionals. Door de verantwoordelijkheid over te dragen aan een gespecialiseerde partij, kun je je concentreren op wat echt belangrijk is: het laten groeien en bloeien van je organisatie.

Waarom kiezen voor een broker?

  • Ontzorging: Als financieel professional ben je al druk genoeg met het beheren van de financiële gezondheid van je organisatie. Het zelf managen van alle formats en distributiemethoden voor elektronisch berichtenverkeer kan een aanzienlijke extra last met zich meebrengen. Het vergt niet alleen tijd, maar ook specifieke expertise die je misschien niet direct paraat hebt. Een broker neemt deze zorg uit handen, waardoor je je kunt concentreren op de strategische aspecten van financieel management en de groei van je organisatie.
  • Compliance: In een wereld waarin regelgeving voortdurend evolueert en waarin internationale wetgeving een steeds grotere rol speelt, is het naleven van de geldende voorschriften een absolute prioriteit. Een broker beschikt over de kennis en middelen om te zorgen dat je elektronisch berichtenverkeer voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Of het nu gaat om GDPR in Europa, HIPAA in de Verenigde Staten, of andere lokale voorschriften elders ter wereld, een broker zorgt ervoor dat je organisatie altijd aan de juiste kant van de wet staat, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de complexe details.

  • Flexibiliteit: In de snel veranderende wereld van het zakendoen is flexibiliteit een absolute must. Klanten en leveranciers stellen vaak specifieke eisen aan de manier waarop ze elektronisch willen communiceren. Een broker biedt de flexibiliteit om snel en efficiënt aan deze eisen te voldoen, zonder dat je vastzit aan langdurige en kostbare ontwikkelingstrajecten. Of het nu gaat om het integreren van nieuwe systemen, het aanpassen aan veranderende regelgeving of het ondersteunen van groeistrategieën, een broker kan snel schakelen en je organisatie wendbaar houden in een dynamische zakelijke omgeving.

Door te kiezen voor een broker voor het beheren van je elektronisch berichtenverkeer, geef je jezelf niet alleen meer tijd en ruimte om te focussen op je kernactiviteiten, maar zorg je er ook voor dat je organisatie altijd voldoet aan de hoogste normen op het gebied van compliance en flexibiliteit. Het is de sleutel tot efficiëntie, gemoedsrust en groei in de moderne wereld van financiële dienstverlening.

Conclusie

Het belang van efficiëntie en nauwkeurigheid in financiële processen kan niet genoeg benadrukt worden. Het beheren van elektronisch berichtenverkeer vereist niet alleen aanzienlijke financiële investeringen, maar ook een diepgaand begrip van diverse bestandsformaten en voortdurend evoluerende regelgeving. Door een broker in te schakelen, ontlast je niet alleen jezelf van de technische lasten, maar waarborg je ook dat je organisatie altijd voldoet aan de hoogste normen op het gebied van compliance en flexibiliteit. Het is niet slechts een kwestie van tijd en middelen besparen, maar eerder een strategische zet om je organisatie wendbaar te houden in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Door te kiezen voor een gespecialiseerde partner in elektronisch berichtenverkeer, geef je jezelf niet alleen de vrijheid om te focussen op je kernactiviteiten, maar leg je ook een stevig fundament voor groei en succes op lange termijn.

 

Jeroen_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Jeroen
Rozeboom

Digital transformation specialist

Digital transformation specialist Jeroen is een kennisexpert als het gaat om elektronische documentuitwisseling. Van e-facturatie, documentvalidatie en continous transaction control, Jeroen heeft een antwoord of advies.