3 min read

Hoe e-invoicing het BTW-gat kan dichten

DI_pijl_3

 


Volg ons en mis geen enkele video!

Belangrijkste take-aways

  • Het btw-gat, het verschil tussen verwachte en daadwerkelijke btw-inkomsten, bedroeg in Europa in 2019 maar liefst 168 miljard euro.

  • E-invoicing, waarbij facturen elektronisch worden geregistreerd en goedgekeurd door overheden voor ze naar de ontvanger gaan, heeft in Zuid-Amerika het btw-gat met tot wel 80% verkleind.

  • Italië, als een van de Europese pioniers in e-invoicing, heeft significant succes geboekt in het terugdringen van het btw-gat.

  • Verschillende Europese landen experimenteren met hun eigen vormen van e-invoicing, met als doel fraude tegen te gaan en btw-inkomsten te verhogen.

  • Nieuwe Europese regelgeving, waaronder het VIDA-initiatief, staat op het punt eisen rondom e-invoicing verder aan te scherpen.

In een wereld waar elektronisch zakendoen steeds meer de norm wordt, staat één vraag centraal: hoe kunnen we het beste omgaan met de btw-afdracht? Het antwoord lijkt verrassend eenvoudig: e-invoicing. Maar wat heeft e-invoicing eigenlijk te maken met het zogenaamde btw-gat?

De oplossing: Van audit-based naar real-time btw-beheer

Traditioneel wordt btw-aangifte achteraf gedaan, wat de deur wagenwijd openzet voor fraude en fouten. In 2019 was het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en de werkelijkheid in Europa verbijsterend hoog. Dit fenomeen, beter bekend als het btw-gat, kostte de Europese overheden maar liefst 168 miljard euro. Een oplossing moet dus gevonden worden.

Voor financieel professionals is het essentieel om de transitie te begrijpen van het traditionele audit-based btw-beheer naar een real-time systeem. Het traditionele systeem van btw-aangifte na de feiten heeft duidelijk zijn tekortkomingen, gezien het enorme btw-gat in Europa. Dit benadrukt de urgentie voor een meer proactieve benadering. Met real-time btw-beheer, zoals voorgesteld door e-invoicing, kunnen financieel professionals transacties nauwkeurig volgen terwijl ze plaatsvinden, waardoor potentiële fouten en fraude direct worden geïdentificeerd en aangepakt. Deze verschuiving naar real-time monitoring biedt een effectieve strategie om het btw-gat te verkleinen en de nauwkeurigheid van btw-inkomsten te verbeteren, wat van cruciaal belang is voor een gezond fiscaal beleid.


Het wonder van e-invoicing

Het succesverhaal van Zuid-Amerikaanse landen met het clearance-model van e-invoicing biedt een veelbelovend perspectief voor financieel professionals wereldwijd. Door de overheid goedgekeurde facturen voordat ze geldig zijn, lijkt een effectieve strategie om het btw-gat te dichten. Het indrukwekkende resultaat van een reductie tot wel 80% illustreert de potentie van deze aanpak in het verbeteren van fiscale transparantie en nauwkeurigheid.

Voor jou als financieel professional is het interessant om te zien hoe dergelijke innovatieve benaderingen, hoewel geïnitieerd in Zuid-Amerika, nu ook de aandacht trekken van Europese beleidsmakers en bedrijfsleiders. Met Italië als pionier in Europa, lijken vergelijkbare systemen niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk voor een effectievere btw-beheerstrategie. Het is essentieel om te begrijpen hoe e-invoicing niet alleen het btw-gat kan dichten, maar ook kan leiden tot een verbeterd cashflowbeheer en een verhoogde efficiëntie in de financiële operaties van bedrijven.

Europa wijst de weg vooruit

Europa loopt voorop in het streven naar een gestroomlijnde aanpak voor e-invoicing, maar de weg naar uniformiteit blijft een uitdaging. Landen zoals België hebben concrete stappen gezet door het Peppol-netwerk te verplichten voor e-invoicing vanaf januari 2026. Deze stap toont niet alleen een groeiende acceptatie van digitale oplossingen aan, maar creëert ook een standaardplatform voor elektronische facturering in het hele land. Voor jou als financieel professional betekent dit dat je moet anticiperen op deze veranderingen en je voorbereiden op de integratie van dergelijke systemen in je bedrijfsprocessen.

Het VIDA-initiatief en andere nieuwe regelgeving binnen Europa zijn veelbelovende ontwikkelingen die de overgang naar e-invoicing versnellen en vereenvoudigen. Door deze initiatieven zal de administratieve last voor bedrijven afnemen en zal de naleving van fiscale regels verbeteren. Dit zal niet alleen leiden tot een efficiënter gebruik van middelen, maar ook tot een duidelijke vermindering van btw-fraude en een verhoging van de btw-inkomsten voor overheden. Het is cruciaal voor financieel professionals om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en proactief te reageren om de voordelen van e-invoicing volledig te benutten.

Bereid je voor op de toekomst

Je staat op het punt om een ​​belangrijke transformatie in de financiële wereld mee te maken. E-invoicing is niet alleen een technologische innovatie, maar een cruciale stap in het verbeteren van fiscale processen en het verkleinen van het btw-gat. Als financieel professional is het essentieel om je voor te bereiden op deze verschuiving. Dit betekent niet alleen het implementeren van e-invoicing-systemen binnen je organisatie, maar ook het begrijpen van de bredere impact ervan op de bedrijfsvoering en fiscale strategieën. Door proactief te anticiperen op deze veranderingen, kun je niet alleen de efficiëntie van je financiële processen verbeteren, maar ook een voorsprong nemen in het waarborgen van naleving en het maximaliseren van financiële resultaten.

Jeroen_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Jeroen
Rozeboom

Digital transformation specialist

Digital transformation specialist Jeroen is een kennisexpert als het gaat om elektronische documentuitwisseling. Van e-facturatie, documentvalidatie en continous transaction control, Jeroen heeft een antwoord of advies.