2 min read

Waarom  uw financiële data met e-facturatie het best beschermd is

Uw collega staat aan uw bureau: “Kun je eens meekijken naar die factuur?”. Er is geen inkooporder te vinden en er wordt ook niet verwezen naar een contract. Hoe kan dat nou? U bekijkt de factuur en het is geen hoog bedrag. Uw collega kan twee dingen doen: de leverancier bellen om een factuur met PO-nummer te sturen, of voor dit bedrag geen extra tijd meer verspillen en gewoon doorzetten voor betaling.

Herkenbaar? Het kan natuurlijk gebeuren dat uw leverancier vergeten is het PO-nummer te vermelden. Het kan ook zijn dat het een spookfactuur is, die er net zo echt uitziet als u gewend bent van uw leverancier. Het is slechts één van de veiligheidsrisico’s op de financiële afdeling. Gelukkig zijn er ook manieren om de risico’s te beperken en één daarvan is e-facturatie.

Hoe maakt e-facturatie de processen veiliger?

Die veiligheid komt vooral uit de manier waarop e-facturen uitwisseld worden. Het heeft dus niet te maken met het soort e-factuur, want iedere e-factuur die je per e-mail ontvangt kan net zo goed een spookfactuur zijn. De veiligheid moet u zoeken in transport en daar is het PEPPOL-netwerk het beste in.

PEPPOL is een Europees initiatief volgens Europese standaarden, brancheoverstijgend en daardoor voor iedere organisatie geschikt. Het is een beveiligd netwerk om e-facturen (en andere gerelateerde documenten) uit te wisselen. U kunt niet zomaar op PEPPOL komen. Toegang loopt via Access Points die controles moeten uitvoeren om te verifiëren of u daadwerkelijk bent wie u zegt. Access Point wordt u ook niet zomaar, dit verloopt via Nederlandse Peppol Autoriteit (NPa), de enige geautoriseerde partij in Nederland om Access Points toe te laten en te certificeren.

Eenmaal op het Peppol-netwerk verloopt het uitwisselen van e-facturen encrypted. Niemand kan meekijken, niemand kan erbij en dus kan er onderweg niet gerommeld worden met de factuur. Als verzender heeft u de garantie dat de factuur aankomt en als ontvanger bent u 100% zeker van wie de afzender is en dat de factuur aankomt zoals de verzender bedoeld heeft.

4EX_Whitepaper_E-facturatie

 

 

 

Download deze whitepaper en leer meer over hoe e-facturatie uw processen veiliger maakt. 

Download whitepaper E-facturatie

 

 

 

 

Hoe werkt e-factureren via PEPPOL?

U kunt het PEPPOL-netwerk vergelijken met een telecomnetwerk. Om iemand te bellen heeft u zelf een telefoonnummer nodig én degene die u wilt bellen heeft een telefoonnummer nodig. Het maakt niet uit dat u bij KPN zit en de ander bij Vodafone, u kunt elkaar gewoon bellen. Dus weet u het nummer, dan kunt u ongeacht de provider met elkaar bellen.

Zo werkt PEPPOL ook. De provider is dan een Access Point en het telefoonnummer is bijvoorbeeld het KvK-nummer (of het OIN-nummer in geval van overheden). Als u via een Access Point aangesloten bent op PEPPOL kunt u iedereen bereiken die ook op PEPPOL zit, ongeacht het Access Point. Iedereen kan u ook bereiken.

Niet alleen veiliger, ook een procesverbetering

E-facturatie is de ultieme vorm van factuurautomatisering, onderdeel van het purchase to pay proces. Een e-factuur via PEPPOL geeft namelijk elektronisch alle informatie die op de factuur staat.

Is een pdf per e-mail dan niet elektronisch? De informatie die erop staat niet. Het is eigenlijk alleen maar digitaal papier, alleen geschikt voor verwerking door mensen. Een e-factuur heeft meer data en is geschikt voor verwerking door systemen. Een groot verschil, want met meer data kunt u uw proces veel beter inrichten. Denk aan het nóg beter op regelniveau kunnen matchen van de factuur met de inkooporder die daar aan vooraf gegaan is.

En als uw proces soepeler verloopt, heeft u een kortere doorlooptijd, waardoor facturen sneller betaalbaar gesteld kunnen worden.

Meer weten over e-facturatie?

Vraag het een adviesgesprek aan over e-facturatie aan en ontdek hoe u kunt profiteren van e-facturatie.

Neem contact op

Van digitale factuurverwerking naar e-facturatie: dit zijn de verschillen

Van digitale factuurverwerking naar e-facturatie: dit zijn de verschillen

Digitale factuurverwerking is de eerste stap, de volgende stap is automatische factuurverwerking. Daar zit namelijk een groot verschil tussen. In...

Read More
Overgaan op elektronische facturen: hoe overtuigt u uw leverancier?

Overgaan op elektronische facturen: hoe overtuigt u uw leverancier?

In de ideale wereld verstuurt iedereen elektronische facturen. Het zou een eind maken aan de enorme (papieren) rompslomp met bijbehorende kans op...

Read More